Villanyszerelés specialista

Áram bevezetése

Áram bevezetése családi házakba, társasházakba megbízható villanyszerelő csapattal, az ideiglenes villanyóra gyors elhelyezésétől a teljes ügyintézésig bármire van szüksége megtalálta a keresett szakembert. Vegye fel velünk még ma a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát.

Új bekapcsolásra van szükség akár használt lakásról van szó, ahol esetleg a kihasználatlanság vagy egyéb ok miatt 1 évnél régebben kikapcsolták az áramot, akár egy teljesen új otthont építtetünk magunknak.
Társasházak esetében ez a következőképpen zajlik:
az illetékes áramszolgáltató ügyfélszolgálatán igénybejelentést kell leadni
megkapjuk a Műszaki-Gazdasági Tájékoztatót
ha ebben az szerepel, hogy a csatlakozó berendezésről villamos kiviteli tervet kell készítettni, akkor ezt egy kamarai jogosultsággal rendelkező villamos tervezővel tudjuk véghezvinni, majd miután elkészült, az áramszolgáltatónak is jóvá kell hagynia
ezután egy regisztrált villanyszerelő kiépíti a szabványos fogyasztásmérő helyet. Ezalatt a következőket értjük:

Családi házaknál mindössze az az eltérés, hogy nincs szükség kiviteli tervre, mivel a fogyasztásmérőhely közvetlenül a csatlakozó végpontján található.

A kiépítés költségei minden esetben a fogyasztót terhelik. Ennek mértéke attól függ, hogy egy vagy három fázis van a lakásban. Egy 50-60 m2-es lakóépület ellátására elegendő lehet az egy fázis (32A), amennyiben nem használunk nagyobb teljesítményű háztartási gépeket. Ez díjmentes. Igaz ez a három fázisra is, ha az 3x10A áramerősséget takar. Ha azonban meghaladjuk a 32A áramerősség-értéket, azaz a lakásban három fázis van és 3×16 vagy 3x32A-es áramellátást veszünk igénybe, akkor hálózatfejlesztési hozzájárulást kell fizetnünk, ami 3600 Ft/Amper+ÁFA.

Családi ház esetében választhatunk földkábeles vagy légvezetékes csatlakozás közül, valamint lehet ideiglenes vagy végleges bekapcsolást igényelni. Előbbire az ingatlan építésénél, míg utóbbira nyilvánvalóan a már kész épülethez van szükség.

Ideiglenes bekapcsolást 1+1 évre lehet igényelni, melynek díja 15 100 Ft. Ezért akár 3x32A-t is kérhetünk, hálózatfejlesztési hozzájárulás nélkül. Ha a környéken légvezetékes az elosztóhálózat, akkor egy segédoszlopra helyezik a mérőhelyet, melynek a csatlakozója is légvezetékes. A megbízott szakemberek egy- és háromfázisú dugaljakat, kismegszakítókat és érintésvédelmi relét tesznek a főelosztóba.

Végleges bekapcsolásnál ugyancsak alkalmazható segédoszlop, de itt már az épület falára is kerülhet a mérőhely vagy választhatunk talajba helyezhető mérőszekrényt is. A csatlakozás lehet légvezetékes vagy földkábeles. Előbbinél a csatlakozót 30 méter, utóbbinál 15 méter földfelszínre vetített hosszig biztosítja ingyenesen az áramszolgáltató, efölött az egységár légvezeték esetében 1200 Ft/m, földkábelnél pedig 2400 Ft/m. Ezen kívül a mérőhely kiépítését is a fogyasztó fizeti. A földkábeles csatlakozót minden esetben az áramszolgáltató építi ki, az átfutási idő 6 hónap. Légvezetékes hálózatnál légvezetékes és földkábeles, földkábelesnél pedig csak földkábeles csatlakozó kérhető.

Minden áramszolgáltatónál igényelhető B tarifás, azaz éjszakai és H tarifás mérőhely kialakítása. A B tarifa kedvezőbb, mint az általános díjszabás, olyan fixen bekötött elektromos eszközöknél érdemes használni, amelyek nem igényelnek folyamatos áramellátást (pl.bojler). Ebben az esetben egy vezérelt mérőre kapcsolódnak ezek a berendezések, és egy speciális eszköz segítségével napi 8 órában kapnak áramot, előre nem meghatározott időszakokban. A kiépítés előtt mindenképpen ellenőriztetni kell a fogyasztásmérő helyét és a csatlakozó vezetékét egy regisztrált villanyszerelővel. Ha minden adott a kivitelezéshez, akkor le kell adni az igénybejelentést az illetékes áramszolgáltatónál. A szerződés megkötése után a szolgáltató emberei felülvizsgálják a csatlakozást, és ha mindent rendben találnak, felszerelik a vezérelt mérőt. Amennyiben a rendelkezésre álló teljesítményen belül növeljük a felhasználást, ez a munkálat díjmentes, ha azonban teljesítménybővítésre van szükség, akkor meg kell fizetni az áramszolgáltató által kiszabott díjat, ami általában 3-4000 Ft/A+ÁFA körül mozog.
A H tarifa csak fűtési szezonra, azaz október 15-től április 15-ig igényelhető, 0-24 órában. Ára nem lehet magasabb az éjszakai áraménál. Célja, hogy a hőszivattyúk és a különböző megújuló energiaforrásokon alapuló fűtőberendezések működését elősegítő készülékek egy kedvezőbb árú tarifával üzemelhessenek. Az igénylés feltétele, hogy a csatlakoztatott eszközök csak erre a célra kialakított áramkörre kapcsolhatók. Kéttarifás mérőberendezéssel üzemel, A1 normál vagy B tarifa társulhat hozzá. Miután beadtuk a szükséges papírokat az illetékes szolgáltatónak, hívni kell egy regisztrált villanyszerelőt, aki kiépíti a megfelelő elektromos hálózatot az új tarifa számára.

Létezik GEO tarifa is, ezt azonban csak két szolgáltatónál lehet igényelni (ELMÜ, ÉMÁSZ). Ugyancsak hőszivattyús fűtési rendszerek üzemeltetésére kérhető, azonban ez csak napi 20 órában üzemel, reggel és este 2×2 órára leáll. Viszont előnye, hogy nemcsak a fűtési, hanem a hűtési szezonban is rendelkezésre áll. Az igénylés és a telepítés menete ugyanaz, mint a H tarifánál, ára a lakossági A1 tarifa 35%-a.

Az áramszolgáltatók díjszabását és az egyéb fontos információkat az alábbi linkeken találhatják:

www.emasz.hu
www.elmu.hu
www.eon-energiaszolgaltato.hu
www.demasz.hu

Ha a fent leírt bármely villanyszerelői feladatra megbízható, profi szakembert keres, jó helyen jár, cégünk mindegyik munkálatot magas színvonalon, tökéletes szaktudással végzi. Amit pluszban kínálunk, hogy egy Ön által aláírt meghatalmazással nemcsak a kivitelezői, de a komplett papírmunkát (igénylések leadása, szakmai dokumentáció benyújtása, stb.) elvégezzük Ön helyett! Hívjon minket bizalommal!